top of page

EMDR TERAPIJA

EMDR – REVOLUCIONARNA TERAPIJA – UČINEK JE TAKOJ!

EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing)
 

Raziskave kažejo, da je EMDR hitra, varna in učinkovita terapija ki ne vključuje zdravil ali hipnoze. Je sodelujoč proces med terapevtom in klientom. Ta izjemno močno učinkovita terapija obsega največji rezultat pri kroničnem trpljenju, fobijah, depresiji, paničnih napadih, motnjah hranjenja, nizki samopodobi, stres, skrbi, pri okrevanju po spolnih zlorabah in travmatičnih dogodkih. Mnogo klientov po celem svetu priča o tem, da so po dolgoletnih različnih terapijah našli EMDR, ki jim končno zares pomaga. Pri svojem delu pogosto uporabljam metodo EMDR oziroma Desenzitizacija in ponovna predelava z očesnim gibanjem.

Kaj je EMDR?

EMDR je nova psihoterapevtska modaliteta in je najbolj učinkovita in hitra metoda z zdravljenje PTSM (posttravmatske stresne motnje, ki so naštete v nadaljevanju), kot je dokazano z obsežnimi znanstvenimi raziskavami. EMDR terapija uporablja bilateralno stimulacijo, desno/levo premikanje oči ali taktilno stimulacijo, ki s ponavljanjem aktivira nasprotno stran možganov, sprošča čustvene izkušnje, ki so “ujete” v nevrološkem sistemu, jih s pomočjo procesa predela in osvobodi blokad ter pomaga nevrofiziološkem sistemu, da se ponovno poveže z umom in telesom. Gre za izjemno učinkovito metodo, ki temelji na naravni sposobnosti našega telesa, da predela neprijetne, boleče in travmatične izkušnje, ki so nas globoko v nas tako zelo zaznamovali, da nam onemogočajo polno življenje. Ker so travmatične izkušnje premočne, da bi jih telo samo predelalo, telesu pomagamo tako, da z metodo EMDR spodbudimo naravni proces samo-zdravljenja. Izjemno osvobajajoča in učinkovita metoda. EMDR se uporablja pri delu s težavami, ki so posledica travmatičnih izkušenj, kot so:

-travmatični dogodki iz otroštva (fizično, psihično, spolno nasilje, zlorabe, zanemarjanje, neustrezni medsebojni odnosi…)

-stresni dogodki v odraslosti (prometne nesreče, izgube, ločitve…)

-naravne nesreče

-agresivni napadi, vojne, izjemni stresi na delovnem mestu npr. policistov, vojakov idr.

-Fobije, panični napadi, depresija, post-travmatski sindrom, motnja hranjenja

-Negativna prepričanja o sebi, slaba samopodoba, strah pred nastopi ipdKo se moteče izkušnje zgodijo, se shranijo v možganih v vsej svoji podobi, vključno z zvoki, vonjem, mislimi, občutki in čustvi. Ko je oseba zelo razburjena največkrat ni zmožna predelati izkušnje normalno, kot bi jo sicer. Zato se negativne misli, občutki in čustva glede na travmatični dogodek zataknejo, ujamejo v živčnem sistemu. Možgani ne morejo reprocesirati teh čustev in izkušenj, ker so zamrznili ali bili potlačeni v podzavest. Ne glede na to, ta dogodek živi v živčnem sistemu in ob vsakem ponovnem vznemirjanju povzroča motnje v sedanjem življenju osebe.

Kako EMDR deluje?

EMDR zajema 2 pomembna, ključna elementa in sicer:


1. EMDR tehnika “odklene“ negativne spomine in čustva, ki so shranjeni v živčnem sistemu

2. EMDR pomaga možganom, da uspešno obdelajo, reprocesirajo izkušnjo

 

Terapevt nežno vodi stranko v travmatičen incident. Ko se spomin prenese v misli in čustva, se ponovno izkusi na nov način. EMDR omogoča, da stranka opusti občutke nemoči, saj je prevzeta z novim samospoznanjem, znanjem in samozavestjo, s tem pa izbere novo, osvobajajoče in perspektivno delovanje.

Kdo je odkril EMDR?

Kakšne so prednosti EMDR terapije?

Raziskave kažejo, da je EMDR izjemno učinkovit v procesu pomoči ljudem s čustveno bolečino in travmatično izkušnjo. Ko se uporablja v povezavi z drugimi terapevtskimi modalitetami, EMDR pomaga klientu do hitrega premika s čustvenega stresa do mirnega reševanja težav in mehkega soočanja in sprejemanja lastnih čustev. Pozitivni, dolgoročni rezultat zdravljenja z EMDR vpliva na vse ravni dobrega počutja –duševno, čustveno in telesno, kar omogoča vrnitev k polnemu in zadovoljnejšemu življenju.

Pri katerih težavah pomaga EMDR?


Raziskave so do sedaj pokazale visoko stopnjo učinkovitoti pri naslednjih dogodkih:

- Izguba ljubljene osebe

- Poškodbe ljubljene osebe

- Prometna nesreča

- Požar

- Delovna nesreča

- Napad

- Rop

- Posilstva

- Naravna nesreča

- Poškodba

- Bolezen

- Priča pri nasilju

- Zlorabe v otroštvu

- Žrtve nasilnih kaznivih dejanj

- Travma

- Anksioznost uspešnosti

EMDR terapija pomaga strankam nadomestiti njihovo tesnobo in strah s pozitivnimi podobami, mislimi in čustvi.- Trema

- Depresija

- Anksioznost ali panika

- Fobije

- Strahovi

- Otroška travma

- Fizična zloraba

- Spolna zloraba

- Post- travmatska stresna motnja

- Izjemna vzkipljivost ki narašča v agresijo

- Panični napadi

- Nizko samospoštovanje

- Slaba samopodoba

- Težave v odnosu

- Težave s spanjem

Komu bi lahko pomagala EMDR terapija?

Ljudem, ki so doživeli ali bili priča nasilju, ki so doživeli katastrofe, zločine, spolni napad in druge travme, žrtvam kriminala in strokovnjakom, kot so policisti, reševalci in gasilci, za žrtve nesreč in za vsakogar, ki je doživel hudo izgubo (smrt prijatelja, družinskega člana, ločitev, izguba službe). EMDR je tudi zelo učinkovita metoda pri zdravljenju fobij – strah pred letenjem, vodo, pajki ipd. Ker ima EMDR moč za lajšanje vseh čustvenih blokad in strahu, se lahko uporablja tudi za izboljšanje učinkovitosti športnikov, igralcev, napovedovalcev, glasbenikov, študentov in vodstvenih delavcev. Zmanjšuje občutek tesnobe in tremo ter povečuje uspešnost.

Ali obstajajo študije, ki kažejo, da je EMDR učinkovita?

EMDR je najbolj raziskana metoda pri zdravljenju post- travmatskih motenj in travm. Nedavna študija posameznikov, ki so doživeli posilstvo, vojaški boj, izgubo ljubljene osebe, katastrofe in težke nesreče, je ugotovila, da je prišlo do olajanja njihove čustvene stiske 84-90% po samo treh EMDR terapijah. Druga EMDR raziskava je pokazala, da je EMDR 2x učinkovitejši v polovici manj časa v primerjavi s klasično psihoterapijo. Ker smo ljudje različni, nekateri potrebujejo malo več časa, nekateri malo manj; bistveno je, da je rezultat vedno učinkovit in dolgotrajen. Svetovne raziskave so pomagale razviti teorijo dr. Shapiro. Do danes je več kot pol milijona ljudi deležnih zdravljenja z EMDR.

Kaj se zgodi med EMDR terapijo?

EMDR pomaga možganom predelati čustva. Tipična EMDR terapija se prične, ko terapevt nežno vodi stranko, da natančno opredeli problem ali dogodek, ki bo cilj zdravljenja. Ko pridejo na površje misli in čustva, terapevt in stranka s skupnimi močmi z usmerjanjem gibanja oči prideta do spominske izkušnje. Bilateralni gibi se nadaljujejo in spremljajoča čustva se sprostijo. Bilateralna stimulacija oči se nadaljuje dokler se negativna čustva ne nevtralizirajo in se travmatični dogodek ponovno poveže s pozitivnimi mislimi in občutki o sebi, kot so “Sedaj vem, da to ni bila moja krivda.”

Kako pogosto potrebujem EMDR terapijo?

EMDR process traja 60-90 min. Dolžina je odvisna od številnih dejavnikov, vključno z naravo in zgodovino tega problema, stopnja travme, posebnih okoliščin ipd. Zgodovina in ocena se navadno naredi ob nekaj srečanjih. Včasih je potrebna le ena terapija, bolj tipičen potek zdravljenja poteka od 5-15 srečanj.

Ali obstoja nelagodje ob procesu EMDR?

Zdravljenje z EMDR lahko v procesu izzove močna čustva in občutke, kar je povsem normalno in zaželeno, saj tehnika deluje na negativna čustva, ki so prišli v zavest stranke. Vendar pa je ponovno doživljanje neprijetnih občutkov kratko in zelo hitro ga nadomesti neizmerno olajšanje. Stranke so ob koncu terapije navdušene. Po EMDR terapiji je navadno izjemno močen občutek olajšanja, občutek odprtosti ali celo evforije, kar je normalna reakcija.Priporočljivo je po terapijah voditi dnevnik in si zapisovati misli, sanje, kar ima lahko večji pomen ali pa tudi ne. O tem se lahko pogovorite s terapevtom.

Ali je EMDR hipnoza?

Ne. Pri EMDR terapiji je stranka budna in pozorna prav vsak trenutek. Zdravljenje, ki poteka z EMDR je veliko hitrejše kot s hipnoterapijo.

Kakšne vrste usposabljanja mora imeti oseba, ki izvaja EMDR?

EMDR Institut ponuja dve ravni usposabljanja:

- Uvodno usposabljanje

 

- Napredno izobraževanje

- Terapevt EMDR (level 2)

Le poklicni, licencirani psihoterapevti, psihiatri, socialni delavci in svetovalci lahko prejmejo EMDR usposabljanja. To so strokovnjaki za duševno zdravje usposobljeni za uporabo EMDR terapijo s strankami. Pomembno je poznati klinično ozadje. To je visoko specializirana metoda, ki zahteva nadzorovano usposabljanje za terapevtske učinkovitosti in varnosti strank.

Kako naj vem, če je EMDR prava terapija zame?

Obstaja več dejavnikov, ki jih je potrebno upoštevati pri ocenjevanju ustrenosti zdravljenja z EMDR. Terapevt vam bo pomagal ob uvodnih razgovorih priti do odločitve, če želite nadaljevati z omenjeno tehniko.

Na splošno ste ustrezen kandidat za EMDR če imate...

- Težava z zaupanjem v ljudi

- Strah pred biti sam

- Pomanjkanje motivacije

- Strah ali panika

- Pogosti občutki krivde ali sramu

- Slaba koncentracija ali spomin

- Eksplozivnost in iracionalna jeza

- Težave s spanjem

- Nočne more

- Nenehna zaskrbljenost

- Slaba samopodoba

- Resne težave v odnosu ali v odnosih

- Trema

- Obsesivno ali prisilno vedenje

- Kronični občutki odtujenosti

- Ekstremni, nerazložljiv strah

- Eksploziven karakter

- Depresija

- Zlorabe ali spolne zlorabe

- Žrtev kaznivega dejanja li resna nesreča

- Priča zločina ali nesreče

- Naravne katastrofe

- Doživetje travmatičnega dogodka

 

EMDR-IZJEMNO UČINKOVITA METODA TUDI PRI DELU Z OTROKI IN MLADOSTNIKI!

Vedno več otrok in mladostnikov prihaja k meni zaradi psihosomatskih težav. Bolečine v trebuhu, slabosti, izjemna preobremenjenost, zahteve staršev, učnih programov in preveč izvenšolskih dejavnosti navdajajo mlade s strahom in tesnobo. Strah pred neuspehom, pred nastopi, negativna prepričanja o sebi kot je npr. „Nisem dovolj dober“ in podobno. Pri delu z otroki in mladostniki sem med drugim začela uporabljati tudi EMDR tehniko, ki jo z različnim materialom in igračami popestrim in naredim zabavno. Rezultati so izjemni!

Med terapijo

​Mnenje Mojce, ki redno spremlja svojega 12 letnega sina, Z možem sva se razvezala, otroka sta razpeta med moževo novo družino in med menoj. Pojavile so se težave, kot so pogoste slabosti, bruhanje,povišana temperature, brezvoljnost,zaprtost vase. Kljub številnim medicinskim preiskavam, zdravstvenega vzroka ni najti. “Ne morem verjeti in niti ne razumem, kaj se je dogajalo. V rokah ste držali lutko, Rok jo je spremljal z očmi, kar dogajalo se je... In najbolj na svetu sem hvaležna, da se je mojemu sinu počutje bistveno izboljšalo, o bolečinah ne toži več. Postal je nasmejan in samozavesten. Pravi čudež!“

Uroš, očka 10 letne Zale:

Zala je močila posteljo. Njena starša sta se razvezala, bilo je precej travmatičnih dogodkov, ki jih je deklica potisnila globoko v podzavest. Njena samopodoba je bila nizka. Skozi terapevtski proces je Zala postala samozavestna deklica. Močenje postelje je v celoti izzvenelo. Osvobodila se je globokega občutka strahu in občutkov neljubljenosti in nesprejetosti. Postala je čista zmaga! „Kako sem srečen, ko je moja punčka zopet vesela in je pozdravila svoje strahove! Pa tudi lula ne več v posteljo...... hvala vam!“

Janja, mamica 10-letne Ane:

Nisem si mislila, kako zelo je vplivala ločitev na mojo deklico. Vedno bolj se je zatekala v bolezen, čeprav zdravniki niso mogli ničesar dokazati. Imela sem občutek, da so njene težave čustvenega izvora. Na terapije Ana z veseljem prihaja, saj potekajo skozi igro in komaj čaka, da zopet pride. Največ mi pomeni, da je moja punčka zopet vesela in da njene težave izginjajo.


V poznih 80 letih je psihologinja dr. Francine Shapiro opazila, da določeni premiki či zmanjšjo intenzivnost motečih misli njenih strank. Leta 1989 je poročala o svojih uspehih pri zdravljenju žrtev travm. Od takrat so terapevti po vsem svetu prispevali k razvoju te metode.

Cilji EMDR terapije

Kratkoročni cilj je preprost in enostaven. Takojšnja pomoč v duševni stiski in odprava izčrpavajočih nerešenih preteklih travm. Dolgoročne koristi zdravljenja z EMDR vključuje obnovitev naravnega čustvenega delovanja. Ta vrnitev k normalnosti prinaša večji občutek osebne moči, bolj zadovoljujoče odnose in mirnejše in zadovoljnejše življenje. Vse našteto je tudi moj osebni cilj ob delu s strankami in EMDR. Hvala za zaupanje!
 

bottom of page